לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

אילן ויטל



מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


4/2010

אילן ויטל - אוכל בדואי


אוכל בדואי
הבדואים, אשר לאורך השנים הצליחו לשמר את המורשת ואת הפולקלור הייחודי שלהם, ידועים, בין היתר, בשל המטבח הקולינרי האותנטי הבדואי. ללא מטבח ובוודאי שללא הפרווילגיות של מטבח מודרני, הבדואים מצליחים (האמת שבעיקר מצליחות) לבשל מאכלים בדואים מסורתיים העוברים מדור לדור ובעיקר מאם לבת.

כלי המטבח הבדואים המשמשים אותם בבישולם המסורתי הינם מועטים אך יעילים והם כוללים: צלחן (סחן), סיר (קדר), כף בישוך גדולה עשויה מעץ, סיר קטן (טאסה) ומחבט (גוליאה). כך הם מצליחים לבשל ארוחות לעשות בני משפחה (חמולה), ללא מיקרוגלים, ללא טוסטרים, ללא מולטי-שף, קוצצי ירקות, מיקסרים חשמלים ויתר פתרונות המטבח המודרנים להם הורגלנו משכבר הימים ואשר ממשיכים להתחדש בדגמים טכנולוגיים יותר, יצירתיים יותר ומעוצבים למשעי... מידי שבוע חודרים מוצרים חדשים למדפים של כלי הבית והאלקטרוניקה אולם סביר להניח שנתקשה לייצר את המאכלים הבדואים האותנטיים הייחודיים. האוכל המסורתי מכונה מנסף ופירוש השם הינה - אוכלים הכל יחדיו מתוך הצלחת.

להלן כמה מהמאכלים הבדואים המפורסמים על פי שמותיהם המסורתיים:
פתת עדס: פתיתי פיתה (בדואית) אותה תובלים ומערבבים במרק עדשים.
היטליה: מאכל מסורתי מאורז וחלב
עצידה: דיסה
פתת לבן: פיתה בדואית אותה מערבבים בלבן מוחמץ וחמאה
זלאביה: מאכל בדואי דמוי פסטה
אמבסלה: רסק עגבניות, בצל קצוץ ופיתה בדואית
גילייה: מאכל מסורתי מחיטה קלויה עם סוכר

הבדואים מוכרים בשל הסגולות הקולינריות שלהם בתחום מוצרי החלב וזאת הודות ליכולת שלהם להפיק מחלב העזים והכבשים מוצרי חלב ייחודיים, בעונת האביב. בין המוצרים החלביים המשובחים ניתן למנות את ה: ראייב - סוג של יוגורט לבן, חמאת כבשים, עפיק (גבינה יבשה המשמשת אותם למאכלים הכוללים בשר וירקות) ועוד.

הבדואים אשר נהנים ממטבח עשיר ומגוון וזאת למרות התנאים המיוחדים או דווקא על רקע התנאים המיוחדים של הפזורות הדואיות במדבר - מצליחים לשמור על מסורת עתיקה ולשמר את האותנטיות לאורך השנים אך יחד עם זאת, גם למטבח הבדואי הצליחו לחדור מאכלים מבחור כגון: קוסקוס, מגלובה עם אורז וירקות, סוגי דגים למיניהם נכנסו לתפריט לאחרונה ועוד כמה מאכלים חדשים אשר לא היו מוכרים ו/או לא היו נגישים לחברה הבדואית בעבר.

החברה הבדואית שורדת את תנאי המדבר הקשים ואף מצליחה לגדול ולהתרחב. כשהם שומרים על מסורת אבותיהם ומסרבים להכנע לדפוסי החברה המערבית סביבם, הבדואים למדו - והם נמצאים בתהליכי למידה - איך להפיק את המירב מהמדבר. לא רק שלמדו לייצר לעצמם חלופות באמצעות המשאבים העומדים לרשותם לביגוד, חימום, וכיו"ב, הם מצליחים לנהל מטבח קולינרי עשיר ואותנטי שלא היה מבייש אף מסעדה.

קרא עוד על אילן ויטל
נכתב על ידי אילן ויטל , 18/4/2010 14:42  
קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט



כינוי:  אילן ויטל

מין: זכר




הבלוג משוייך לקטגוריות: כלכלה וצרכנות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לאילן ויטל אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על אילן ויטל ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2019 © נענע 10 בע"מ