בעקבות ביקור שערכתי במחלבת הכבשים של משק דותן בכפר שמואל http://www.dotandairy.co.il/
כאורחת של מועצת החלב ולכבוד חג שבועות הממשמש ובא הפוסט הנ"ל יעסוק בכבשים...
עד לאחרונה לא הקדשתי מחשבה רבה למוצרי חלב ולגבינות כבשים בפרט, אני בדרך כלל מסתפקת בגבינה לבנה, יוגורט ומדי פעם קונה את הגבינה הקשה הזולה ביותר שיש במעדנייה של הסופר כדי לגרד ולהוסיף לספגטי...אבל מתברר שכל הגבינות הזולות האלה "בסגנון פטה" וסגנונות אחרים הן בכלל לא גבינות אלא שומן צמחי עם תוספות. מעולם גם לא נעצרתי לחשוב מאיזה עטין יצאה הגבינה, של פרה, כבשה או עז...או בכלל ממכונה... אבל מתברר שדווקא הייתי צריכה להתעניין, מתברר שלגבינות כבשים יש לא מעט מעלות על פני גבינות הבקר. בין היתר, הן דלות-לקטוז עובדה שמקלה על עיכולן עבור הרגישים ללקטוז (כמוני) ויש בהן מינון גבוה של סידן וברזל, מצוין עבור האנמים (כמוני), רק אחוזי השומן לא כ"כ מתאימים לשמנמנים (כמוני).
אז איך גבינת כבשים נולדת? (ההסבר שלי בסיסי ביותר...בפועל זה כמובן הרבה יותר מורכב)
מתחילים כמובן מהחליבה, החלב שנחלב עובר למיכלי נירוסטה ענקיים.

בהמשך, יוצקים את החלב לתבניות, את התבניות מכניסים למעין פרסר שמוציא מהן את המים ולאחר מכן מוציאים את הגבינות מהתבניות ושמים אותן במקרר הבחלה.

לאחר מכן הגבינות נארזות ונשלחות לרשתות המזון, את גבינות הכבשים הנהדרות של מחלבת משק דותן ניתן להשיג בטיב טעם, שופרסל, קרלברג, עדן טבע מרקט וכו', גבינות המחלבה אשר עומדות בתקני יצור בינלאומיים מיוצאות גם לחו"ל - כבוד!.

בין הגבינות של המחלבה שכולן עשויות מ-100% חלב כבשים, ניתן למצוא את גבינת תום (Tomme) גבינת הדגל של המחלבה, מעטפתה החיצונית אדמדמה, גבינת הפקורינו (Pecorino) אשר מקבילה לגבינת הפרמז'ן ומעטפתה החיצונית צהובה, גבינת מנצ'גו (Manchego) בעלת הטעם החריף אשר מעטפתה שחורה וכן גבינת קשקבל פנטסטית, פטה, צפתית ועוד.
אז מה אפשר לעשות עם גבינות הכבשים הנ"ל?
יש שגורסים שצריך לאכול אותן כפי שהן, עם ירקות, פירות ובקבוק יין בצידן וזו בהחלט אופציה מומלצת ויש שמשלבים אותם במאכלים שונים.
אחד המתכונים הקלילים ביותר שיש והוצגו לפנינו במחלבה הוא של גבינת חלומי צרובה עם סילאן, והמתכון הוא בדיוק כך: צורבים במחבת טפלון ללא שמן פרוסות גבינת חלומי משני צדדיהן, מעבירים לצלחת שטוחה ושופכים עליה סילאן, השילוב של המלוח העדין והמתוק העז מעולה!

מתכונים מורכבים יותר ניתן למצוא באתר החדש של מועצת החלב המוקדש לגבינות כבשים
http://www.kvasim.org.il/
תודה לאפרים, תמי ויניב דותן על האירוח וללניאדו תקשורת שיווקית על הארגון.